El naixement d’un festival de cinema sempre és una bona notícia per a la indústria cinematogràfica i amplia l’oferta dins el territori. Enguany, tindrà lloc la 1a edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi de Llobregat, FANTBOI, de l’1 al 4 de juliol, i establirà la seu principal als cinemes Can Castellet (c/ Jaume I 32, Sant Boi de Llobregat) i altres emplaçaments de la població. Tot i que la primera edició estava marcada pel 2020, la crisi derivada per la Covid-19 va provocar que s’ajornessin totes les activitats un any i l’equip responsable ha continuat treballant per tal que es pugui dur a terme amb certa normalitat i adaptant-se a les mesures de prevenció.
El festival té com a objectiu apropar la cultura a través del cinema fantàstic. La població, que compta amb 82.000 habitants, ha estat molts anys sense cinema propi, per això molts dels residents han perdut el costum de buscar bon cinema dins de la pròpia ciutat, mobilitzant-se a cinemes de grans superfícies comercials o sales especialitzades a Barcelona ciutat o rodalies. El compromís de FANTBOI és el de dur a terme un festival mereixedor d’una població com Sant Boi, una ciutat amb molta història i cultura.
El cinema fantàstic i de terror té una funció catàrtica. Quan veiem una pel·lícula, moltes vegades experimentem aquestes passions al costat dels personatges, però sense por de patir els seus veritables efectes. Pel·lícules violentes, escenaris catastròfics, terror, acció, supervivència al límit. Són històries que ens provoquen una gran descàrrega emocional i ens desfoguem en moltes ocasions de la nostra vida quotidiana o ens preparen per a la vida real.
Per aquest motiu, l’equip s’endinsa en aquesta gran aventura que és la de dur a terme una primera edició tan especial pel seu públic i que esperem que pugui repetir-se durant molts anys, fent que Sant Boi de Llobregat entri al mapa dels festivals imprescindibles de cinema fantàstic del país.
La direcció de Festival recau sobre Hugo Cobo, director de cinema i productor de títols com Cautivos o Apóstata. Israel Gordón exerceix com a sotsdirector, el qual és director del magazine radiofònic “El momento Inútil” a ràdio Sant Boi i participa al programa “Ecos de lo Remoto” i al podcast “Hello Friki”. Ylenia Cañadas és programadora i cap de premsa, professional del món de la crítica cinematogràfica que ha exercit de jurat en diversos festivals de cinema com el Festival de Sitges o el BCN Film Fest i, a més, és Biòloga Molecular. A l’equip de programadores s’hi uneixen Ana Vargas, guionista de cinema, teatre, televisió i documentals; i Marta Herrero, guionista i advocada que també forma part de la selecció de curtmetratges.
“Fight like a girl! (Lluita com una noia)”
La temàtica d’aquesta primera edició girarà entorn la figura de la dona en l’audiovisual sota el lema: “Fight like a girl! (Lluita com una noia)”, un tema que avui dia ens toca molt de prop i que mereix tenir la visibilitat i el reconeixement que, durant anys, han quedat relegats a un segon pla. Ara bé, en les darreres dècades l’avanç de la dona en els diferents llocs tècnics dins de l’àmbit audiovisual ha anat en augment i comencen a tenir el paper rellevant que mereixen. Per això, FANTBOI vol donar reconeixement a la seva gran tasca, ja siguin directores de cinema, directores de fotografia, tècniques de so o d’il·luminació, productores, programadores, crítiques cinematogràfiques, etc.
El disseny del pòster d’aquesta edició ha estat obra de la il·lustradora Eva Moreno Ruíz, nascuda a Badajoz i graduada en Belles Arts a la Universitat de Salamanca (2016). Durant aquests anys s’ha especialitzat en la pintura digital i és amant del fantàstic i la ciència-ficció, així com dels còmics. Tal com es pot observar en primer pla hi figura una noia tornant victoriosa d’una batalla davant l’emblemàtica església de la població. A més, porta elements icònics com la samarreta del film Alien o l’escarxofa, producte agrícola més característic de Sant Boi.
Una programació fantàstica i variada
El passat 4 de maig va finalitzar el termini d’inscripció de produccions a les plataformes Click for Festivals, Festhome i FilmFreway, en què s’han rebut més de 500 projectes de països d’arreu del món, tant llargmetratges com curtmetratges entre els quals s’ha dut a terme la programació d’enguany.
Comptarà amb una Secció Oficial a competició que inclourà 10 llargmetratges, entre els quals s’inclouen 3 documentals; així com 2 films a la secció Retrospectiva centrada en el leitmotiv.
Dijous serà el dia centrat en el gènere de la sèrie B i s’inaugurarà amb el film català Black Roses Symphony (Vick Campbell, 2021), una proposta trencadora de baix pressupost amb sang, bruixeria, feminisme, culte al diable, corrupció política i, fins i tot, crítica social, uns ingredients als quals cal sumar l’homenatge a Jess Franco i Dario Argento.
Seguidament es projectarà Zombies en el Cañaveral (Pablo Schembri, 2019), es tracta d’un fals documental argentí que recordarà al cinema de George Romero i al gènere de la sèrie B, en general, a més ha causat furor allà on ha passat i ha obtingut diversos guardons.
I per concloure el dia s’emetrà l’opera prima Flesh Contagium (2020), de l’italià Lorenzo Lepori, un film amb una pandèmia com a protagonista i que la seva estètica recordarà a The Crazies.
Divendres serà el dia més indie. El tret de sortida el donarà l’imprescindible peça El increíble finde menguante (2019), del cineasta basc Jon Mikel Caballero, que després del seu pas per diversos festivals aterra al Fantboi per tal d’oferir una comèdia dramàtica de viatges en el temps que cal veure en pantalla gran.
Després es projectarà el documental dirigit per la directora Estefani Céspedes, El Psicòpata, crònica de un caso sin resolver (2019), una peça interessant que narra la història del primer assassí en sèrie registrat a Costa Rica. Aquesta projecció tindrà lloc gràcies a la col·laboració amb el Festival Insólito de Perú.
Seguidament, el film francès Anonimous Animals (Baptiste Rouveure, 2020), amb un clar exemple de terror i amb un missatge animalista que va causar sensacions a la passada edició del Festival de Sitges i de Terrormolins i que no deixarà indiferent ningú. I per finalitzar el dia, una de les insígnies del festival amb Aliens (James Cameron, 1986), que ofereix l’oportunitat de gaudir en pantalla gran d’un dels films de culte claus on la feminitat roman al capdavant tant per la part humana com per la monstruosa.
El cap de setmana l’obrirà una matinal per a tots els públics, però que també farà les delícies dels fans de Ghibli, ja que es podrà gaudir a la gran pantalla de La princesa Mononoke (Hayao Miyazaki, 1997), un film d’animació on la naturalesa, els animals, el feminisme, la fantasia i les aventures es donen de la mà per impressionar aquells que la vegin per primer cop i per seguir enamorant com el primer dia aquells que la tornin a veure.
A la tarda vindrà una de les produccions més curioses del festival, Don Filipo (Tim Munoz, 2021), una producció filipina de terror sobre desaparicions amb perspectiva LGTB, que aproparà l’espectador al folklore tradicional de la cultura filipina. Posteriorment serà el pas de la canadenca Sayo (Jeremy Rubier, 2020), un drama fantàstic rodat al Japó amb una impressionant fotografia i amb una cadència molt oriental i contemplativa.
I, per a acabar, una de les peces més importants: The Dawn of Kaiju Eiga (Jonathan Bellés, 2019), un documental que tracta sobre els orígens de Godzilla, rodat al Japó i que compta amb testimonis tan importants com el del desaparegut Haruo Nakajima, que va ficar-se sota la pell dels personatges en dotze ocasions consecutives. Seguidament hi haurà un col·loqui amb el seu director, que explicarà les claus del procés d’elaboració del film.
Els curtmetratges estaran dividits en dos blocs: una marató de curts de terror gore sota el títol “Sang Boi”, prevista per al dissabte a la nit on la sang serà el plat fort i un intensiu dels millors curts fantàstics nacionals i internacionals que es podran veure diumenge a la tarda. A més, els que es quedin fins al final de la marató s’emportaran un obsequi de la botiga El Setanta-Nou de Barcelona, col·laborador oficial del festival.
El jurat de la Secció Oficial està compost per tres membres professionals del sector com són el director i guionista Caye Casas (Matar a Dios o RIP), el director i creador d’efectes visuals Frankie de Leonardis (Flotando o El joc d’Ender) i Marta Salvador, gestora cultural i creadora de la distribuïdora de cinema Distributions with Glasses, que exercirà de portaveu del jurat. A més, comptarà amb la participació de l’associació Blogos de Oro, que reuneix la majoria de mitjans online de tot el país, i tres representants dels mitjans cinematogràfics atorgaran el Premi de la Crítica.
A més, diumenge desprès de l’entrega de premis es projectarà una pel·lícula sorpresa, que es tracta d’una producció catalana i premiere mundial per a posar la guinda final a una 1a edició carregada de bon y variat cinema de gènere.
Activitats en paral·lel
La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer acollirà una exposició d’art amb obres centrades en el leitmotiv del festival i realitzada per 10 artistes locals, que oferiran una visió personal dels personatges femenins que protagonitzen els films amb més renom dins del panorama. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el pròxim 28 de juny i es podrà visitar fins al 31 de juliol.
D’altra banda, el passat 1 de gener va finalitzar el termini de participació en el concurs de microrrelats i, entre tots els participants, hi haurà un únic guanyador. El microrrelat vencedor ha estat escollit pel famós escriptor malagueny Carlos Sisí, que ha centrat tota la seva trajectòria entorn del gènere fantàstic: saga Los Caminantes, Nigromante, Varsovia, Alma, La hora del mar, la trilogia Rojo o Panteón, pel qual va obtenir el Premi Minotauro. Cal recordar que, el relat guanyador serà publicat al programa imprès de festival, així com a la pàgina oficial i a les xarxes socials del FANTBOI. A més, obtindrà un abonament per gaudir de tota la programació i un lot de productes de festival.